Inhoud
Google Scholar is een speciale zoekmachine voor de wetenschap, universiteiten en hoge scholen. In plaats van het doorzoeken van websites kan je wetenschappelijke literatuur doorzoeken. Je kan de literatuur gebruiken voor je eigen scriptie of wetenschappelijk onderzoek. In plaats van internetbronnen krijg je nu wetenschappelijke bronnen. De bronnen zijn verkregen uit de academische uitgeverijen, universiteiten, wetenschappelijke organisaties en professionele organisaties.
Zoeken als een wetenschapper
Google Scholar werkt vanuit de gedachten van een wetenschapper. Er wordt bijvoorbeeld met een algoritme gewerkt waarbij gezocht wordt op basis van titel, tekst, publicatiedatum, publicatie locatie, schrijver en hoe vaak er naar een bepaalt onderzoek verwezen wordt. Op basis hiervan oordeelt Google Scholar zelf of het artikel past bij de zoektermen die je zelf invult. Of het artikel dus relevant genoeg is voor je onderzoek.
Hoe werkt Google Scholar precies?
Je kan het systeem bereiken via deze link. Hier kan je artikelen gaan zoeken in een vergelijkbaar zoeksysteem als Google zelf. Het kan slim zijn om het systeem te gebruiken via de VPN van je Universiteit. Als je hem standaard gebruikt zijn niet alle artikelen gratis. Maar via je eigen Universiteit krijg je toegang tot extra gratis artikelen. Je kan in het systeem gewoon de term invullen die te maken heeft met je scriptie of onderzoek. Op basis hiervan krijg je wetenschappelijke artikelen en data die je kan inzien.
Uitgebreide zoekfunctie
Het is een aanrader om de uitgebreide zoekfunctie te gebruiken en zo toegang te krijgen tot een groter gebied. Je kan hier bijvoorbeeld aangeven dat je alleen artikelen van een bepaalde periode wilt inzien. Of dat je op zoek bent naar wetenschappelijke artikelen van een bepaalde auteur. Als je op het pijltje in de zoekbalk klikt kan je de extra specificaties aan je zoekterm toevoegen. Zo krijg je meer gerichte publicaties via Google Scholar. Vervolgens krijg je de resultaten als PDF, Tekst of HTML pagina te zien. De gevonden artikelen kan je opslaan in je privé bibliotheek. Zo kan je ze altijd weer terugvinden als je aan de slag gaat met je scriptie.
Leave a Reply