Inhoud
Kunst bestaat al eeuwenlang. De oudste vormen van kunst stammen ver voor Christus af. En kunst heeft nog nooit stilgestaan. Sterker nog, kunst is altijd in verandering en waarschijnlijk zal dat voor altijd zo doorgaan. Onder andere heeft dit te maken met de nieuwste technologieën. Hieronder praten we je bij.
Technologieën van toen
Ontwikkelingen in de kunstwereld zijn niet nieuw. Want denk maar aan de zeefdruktechniek van Andy Warhol en dat Johannes Vermeer lichtreflecties gebruikte voor zijn kunstwerken. Dankzij deze creatieve technieken konden zij hun meesterwerken realiseren. Vervolgens werd de camera uitgevonden wat ook weer werd gebruikt in de kunstwereld. En zo gaan de ontwikkelingen maar door, en wat opvalt is dat de technologie hierin altijd aanwezig was.
Technologieën van nu
Natuurlijk valt de toekomst van de kunst niet te voorspellen. Toch kunnen we er niet omheen draaien dat de technologie zich aan het ontwikkelen is, en niet alleen in de kunstwereld. In het onderwijs, op de werkvloer en in de samenleving merken we dat de technologie steeds vaker een prominentere rol gaat spelen. Zo zien we bij kunststukken dat deze steeds vaker geanalyseerd kunnen worden aan de hand van de technologie. De herkomst van het kunstwerk, het jaartal van het kunstwerk en de schildertechnieken kunnen allemaal worden achterhaald. Er kan zelfs worden gezien of een kunstwerk echt of nep is. Maar hier blijft het niet alleen bij.
Virtual reality
Zo maakt de komst van virtual reality het bewonderen van kunst makkelijker. Kunst kopen is hierdoor nog nooit zo makkelijk geweest: je zet eerst je virtual reality-bril op en je kunt een kunstwerk van dichtbij bekijken. Zo kun je binnen een oogopslag zien of het kunstwerk je bevalt, welke emoties het bij jou opwekt en of het kunstwerk mooi in jouw interieur zal staan. Bovendien hoeft dat helemaal geen probleem meer te zijn door het concept van Kunstuitleen Amersfoort: hier kun je kunst lenen voor een klein bedrag per maand. Als je bent uitgekeken op het kunstwerk, kun je ‘m eenvoudig omruilen voor een andere.
3D-printer
De komst van de 3D-printer bracht de kunstsector op nieuwe ideeën. Er zijn namelijk steeds meer kunstenaars die gebruikmaken van deze printer, om bijvoorbeeld prototypes te maken of daadwerkelijke kunststukken. Geen spatje verf komt eraan te pas, maar er komt alsnog een gedetailleerd kunstwerk uit.
Online van kunst genieten
Er zijn steeds meer musea, tentoonstellingen en concerten die je via het internet kunt bezoeken. Je kunt simpelweg de computer aanzetten en genieten van de kunst die je voorgeschoteld krijgt. Door de digitalisering en de komst van social media is dit mogelijk gemaakt.